Internetowa Giełda Towarowa NetBrokers jest największą w Polsce platformą skierowaną do firm działających na rynku rolno-spożywczym.  
 
 
wersja polska
wersja angielska
wersja rosyjska
 
Tabela ofert
 Kod firmy:
 ID:
 Hasło:
Wejście Rejestracja
   
 
  | O firmie | Cennik | Reklama | Informacje prasowe | Instrukcja obsługi | Kontakt | Charakterystyka Tabeli Ofert |
 
   
 
Miejsce na Twoją
reklamę
Miejsce na Twoją
reklamę
 
 
      Wyświetlanie wyników: 10 25 50 wszystkie                waluty online: [Bankier.pl]
 
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | na dół | strona główna | administrator |     
 
 
Unia Europejska
  Wspólna Polityka Rolna
- Informacje ogólne
- Dopłaty bezpośrednie
- WPR na lata 2014-2020
- Płatności bezpośrednie

-

Handel zagraniczny
- Portal UE
   
Rynki towarowe
  Mięso
- Notowania
- Notowania rynków zagranicznych
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW: [ wieprzowina, wolowina, drób, baranina ]
  Zboże
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Pasze
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Owoce i warzywa
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Mleko
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Cukier
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Prognozy
- Ogólne,    Mięso
- Zboże,      Mleko
  Wykresy cen towarów
- Wykresy z tabeli NetBrokers
   
Wokół rynków
- Środki ochrony roślin [10]
- Pasze i dodatki [37]
- Przyprawy i osłonki [19]
- Maszyny i urządzenia [27]
- Usługi transportowe [74]
- Wędliny [14]
- Magazyny, chłodnie, itp. [44]
   
 
Rynek Cukru

Komentarze i analizy

Data zamieszczenie: 2018-02-14
Raport IERiGŻ: konieczny będzie duży eksport cukru w 2018 r.

- W 2017 r. powierzchnia uprawy buraków cukrowych wyniosła 226 tys. ha, a szacunkowe plony ok. 650 dt/ ha. Na tej podstawie przewiduje się, że zbiory mogły przekroczyć 14,5 mln ton, a produkcja cukru zwiększyła się do ok. 2,1 mln ton. Według danych GUS w okresie wrzesień-grudzień 2017 r. produkcja cukru wyniosła 1998 tys. ton i była o 2,2% większa niż przed rokiem - informuje Piotr Szajner, ekspert IERiGŻ.

Produkcja cukru będzie większa od zapotrzebowania rynku wewnętrznego, które jest szacowane na ok. 1,75 mln ton. W rezultacie konieczny będzie duży eksport cukru w 2018 r. Na krajowym rynku spadają ceny cukru, a decydują o tym relatywnie niskie ceny cukru białego na świecie oraz duża produkcja w kampanii 2017/2018.

W grudniu 2017 r. ceny zbytu cukru w workach spadły o 5% do 1,71 zł/kg. Ceny te były o 33% niższe niż przed rokiem. Ceny zbytu cukru paczkowanego spadły w porównaniu z listopadem 2017 r. o 0,1% do 1,68 zł/kg i były aż o 39% niższe niż przed rokiem. Ceny cukru workowanego są wyższe od cen cukru konfekcjonowanego, gdyż przemysł spożywczy zgłasza większy popyt niż gospodarstwa domowe. Średnia cena zbytu cukru workowanego w 2017 r. wyniosła 2,33 zł/kg i była o 2% niższa niż przed rokiem, a cukru paczkowanego 2,32 zł/kg i była o 11% niższa niż przed rokiem.

Jak informuje IERIGŻ w raporcie relatywnie niewielki spadek cen jest wynikiem wysokich cen w pierwszym półroczu 2017 r. Średnia cena detaliczna w grudniu 2017 r. wyniosła 2,62 zł/kg i była o 5,1% niższa niż przed miesiącem oraz o 17,4% niższa niż w grudniu 2016 r. Średnia cena detaliczna cukru w 2017 r. wyniosła 3,04 zł/kg i była o 5,9% wyższa niż przed rokiem, a zdecydowały o tym wysokie ceny w pierwszej połowie roku. W okresie trzech kwartałów 2017 r. zysk netto przemysłu cukrowniczego wyniósł 615,8 mln zł i był o 6,4% wyższy niż w analogicznym okresie 2016 r. Niskie ceny cukru w IV kwartale 2017 r. spowodują, że w całym 2017 r. wynik finansowy branży mógł być niższy niż przed rokiem.

- W okresie styczeń-listopad 2017 r. eksport cukru wyniósł 618 tys. ton, w tym do UE 327 tys. ton. W skali całego roku eksport może osiągnąć rekordowy poziom 700 tys. ton. Na unijnym rynku największymi odbiorcami były: Niemcy (131 tys. ton), Rumunia (30 tys. ton), Czechy i Litwa (po 23 tys. ton) oraz Włochy i Belgia (po 18 tys. ton). W krajach UE eksporterzy uzyskiwali średnią cenę ok. 527 EUR/tonę. Spośród krajów trzecich największe ilości cukru sprzedano do Izraela (51 tys. ton), Sri Lanki (37 tys. ton) oraz do Gruzji (33 tys. ton) i Rosji (24 tys. ton). Cena eksportowa na rynkach państw trzecich wyniosła średnio ok. 402 EUR/tonę. Import wyniósł 127 tys. ton cukru, w tym 82 tys. ton z krajów UE. Spośród krajów członkowskich głównymi partnerami handlowymi były Niemcy (17 tys. ton), Litwa i Czechy (po 16 tys. ton) oraz Wielka Brytania (14 tys. ton). Średnia cena importowa z UE wyniosła 566 EUR/tonę - dodaje Piotr Szajner.

Cukier do rafinacji importowano głównie w maju z Laosu (28 tys. ton po 580 EUR/ tonę), a zdecydowała o tym długa kampania cukrownicza 2016/2017. Relatywnie duże ilości cukru importowano także z Mauritiusu (6 tys. ton) i Gwatemali (3 tys. ton). Od listopada 2017 r. światowe ceny cukru ponownie spadają. Według danych ERS USDA w grudniu 2017 r. średnia cena cukru białego wyniosła 377 USD/tonę, a cukru surowego 318 USD/tonę. Według danych International Sugar Organisation w styczniu 2018 r. utrwaliły się spadkowe tendencje cen. Światowe ceny cukru białego wynosiły średnio 375 USD/tonę, a cukru surowego 315 USD/tonę. Indeks światowych cen cukru FAO w styczniu br. wyniósł 200,9 pkt., wobec 204,1 pkt. przed miesiącem - czytamy w raporcie.

Źródło: www.portalspozywczy.pl/ IERiGŻ


Źródło:
...
 
-IERiGŻ: Na krajowym rynku spadają ceny cukru
-Rosja: Oczekiwany rekord produkcji i eksportu cukru
-IERiGŻ: konieczny będzie duży eksport cukru w 2018 r.
-Światowe trendy w cukiernictwie zyskują popularność w Polsce
-Raport IERiGŻ dot. rynku cukru
-ZPC Box: Wysokie ceny jajek spędzają sen z powiek producentom żywności
-Deregulacja rynku cukru to szansa na poprawę rentowności producentów słodyczy i napojów?
-Nadchodzą znaczące zmiany na rynku cukru
-Polacy słodzą mniej. Jednak dane mówią wyraźnie: spożywamy więcej cukru
-Polska skorzysta na zniesieniu kwot cukrowych
-Spożycie cukru w Polsce w 2016 r. wzrosło o prawie 2 kg na jednego mieszkańca
-Ceny kakao pozostaną stabilne w krótkim okresie
-Badanie: 40 proc. Polaków rezygnuje z deseru z laktozą, glutenem i cukrem
-IERiGŻ: W maju br. na krajowym rynku ceny cukru były stabilne
-Rynek cukru - raport IERiGŻ
-Na rynku lodów dominować będą nowe odsłony znanych deserów
-Związek Producentów Cukru w Polsce z kampanią edukacyjną dla konsumentów
-Produkcja czekolady i wyrobów spadła w ciągu czterech miesięcy roku
-Słodycze na fali wzrostowej. Wydatki w Polsce będą rosły szybciej niż na świecie
-Pyłek kwiatowy, superfood od pszczół
-ZP PRW: Miody pitne wpisują się w obecne trendy rynkowe, potrzebują promocji
-Ekspert: na rynku lodów będzie nasilał się trend prozdrowotny
-Mars razem z Nestle, Lindt i Ferrero zredukują liczbę kalorii w swoich słodyczach
-Wytwórnia Lodów Prawdziwych „u Lodziarzy” zdobywa rynek i otwiera nowe lokale

 
- Komentarze i analizy

 
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | do góry | strona główna | administrator | 

   
 
 
E-mail: biuro@netb.pl,   Telefon: +48 12 687-55-00,  Faks: +48 12 395-32-76; +48 12 687-55-01.
 
  NetBrokers Sp. z o.o. dokładając wszelkich starań, aby informacje zamieszczone na poniższych stronach były kompletne i zgodne z prawdą, nie jest jednak w stanie zagwarantować ich poprawnosci i nie ponosi żadnej odpowiedzialnosci za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.