Internetowa Giełda Towarowa NetBrokers jest największą w Polsce platformą skierowaną do firm działających na rynku rolno-spożywczym.  
 
 
wersja polska
wersja angielska
wersja rosyjska
 
Tabela ofert
 Kod firmy:
 ID:
 Hasło:
Wejście Rejestracja
   
 
  | O firmie | Cennik | Reklama | Informacje prasowe | Instrukcja obsługi | Kontakt | Charakterystyka Tabeli Ofert |
 
   
 
Miejsce na Twoją
reklamę
Miejsce na Twoją
reklamę
 
 
      Wyświetlanie wyników: 10 25 50 wszystkie                waluty online: [Bankier.pl]
 
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | na dół | strona główna | administrator |     
 
 
Unia Europejska
  Wspólna Polityka Rolna
- Informacje ogólne
- Dopłaty bezpośrednie
- WPR na lata 2014-2020
- Płatności bezpośrednie

-

Handel zagraniczny
- Portal UE
   
Rynki towarowe
  Mięso
- Notowania
- Notowania rynków zagranicznych
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW: [ wieprzowina, wolowina, drób, baranina ]
  Zboże
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Pasze
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Owoce i warzywa
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Mleko
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Cukier
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Prognozy
- Ogólne,    Mięso
- Zboże,      Mleko
  Wykresy cen towarów
- Wykresy z tabeli NetBrokers
   
Wokół rynków
- Środki ochrony roślin [10]
- Pasze i dodatki [37]
- Przyprawy i osłonki [19]
- Maszyny i urządzenia [27]
- Usługi transportowe [74]
- Wędliny [14]
- Magazyny, chłodnie, itp. [44]
   
 
Rynek Cukru

Komentarze i analizy

Data zamieszczenie: 2018-09-03
Zdzisław Salus, p.o. prezesa KSC: Niskie ceny cukru co najmniej przez jeden lub dwa sezony

- Należy spodziewać się niskich cen cukru co najmniej przez jeden lub dwa sezony, a następnie możliwa jest poprawa koniunktury - powiedział w wywiadzie dla portalspozywczy.pl, Zdzisław Salus, p.o. Prezesa Zarządu Krajowej Spółki Cukrowej SA.

Jak tłumaczy Zdzisław Salus, dzisiejszy niski poziom cen cukru jest spowodowany olbrzymią nadwyżką produkcji nad zapotrzebowaniem. Dotyczy to praktycznie wszystkich rynków.

- W Polsce produkcja w ostatniej kampanii przekroczyła 2,3 mln ton, przy spożyciu krajowym na poziomie ok. 1,7 mln ton. Natomiast w Europie produkcja cukru wyniosła 21 mln ton, a spożycie szacuje się na 17 mln ton. Globalna nadwyżka produkcji nad spożyciem osiągnęła blisko 10 mln ton. Przy produkcji ok. 194 mln ton konsumpcja kształtuje się na poziomie 184 mln ton. Stąd właśnie niskie ceny w kraju, w UE i na świecie. W Europie cukier biały kosztuje niewiele ponad 300 Euro za tonę, a na świecie 300 USD. Takie ceny cukru powodują, że produkcja jest nieopłacalna praktycznie nigdzie na świecie. Stan ten doprowadzi do sytuacji, w której producenci zaczną ograniczać produkcję - mówi Zdzisław Salus.

- Ponieważ przemysł ten bazuje na produkcji roślinnej, tj. burakach i trzcinie cukrowej, to zbiory odbywają się zwykle raz w roku, a cykl produkcyjny od decyzji o uprawie buraków do sprzedaży cukru trwa minimum dwa sezony. W przypadku trzciny cukrowej nawet dłużej. Tyle też minimalnie musi trwać presja podaży, aby zaczęły działać mechanizmy rynkowe ograniczające produkcję. Dochodzą do tego zakłócenia tych mechanizmów rynkowych powodowane przez interwencjonizm państwowy, jak np. w Indiach, Pakistanie czy Tajlandii - dodaje.

Dlatego - jego zdaniem - na zmianę trendu na rynku musimy poczekać minimum dwa sezony, o ile nie nadejdą jakieś znaczące perturbacje pogodowe, które zagrożą uprawom trzciny lub buraka lub perturbacje na rynkach finansowych, ponieważ cukier notowany jest na giełdach w Nowym Jorku i Londynie i wpływ na notowania cen mają też czynniki spekulacyjne.

- Rynek cukru w UE i w Polsce jest otwarty dla eksportu na rynki światowe, a więc wzrost cen światowych zwiększyłby chęć producentów do eksportu, a to zmniejszyłoby presję na rynku wewnętrznym. Reasumując, należy spodziewać się niskich cen cukru co najmniej przez jeden lub dwa sezony, a następnie możliwa jest poprawa koniunktury - podsumowuje Zdzisław Salus.
Czy tegoroczna susza wpłynie na poziom produkcji cukru?

- Susza najbardziej doskwierała w rejonie południowo-wschodnim i tam też był największy deficyt opadów. W czerwcu i lipcu susza wystąpiła na obszarach Pomorza zachodniego i Kujaw. Opady deszczu, które pojawiły się w II połowie lipca i na początku sierpnia poprawiły jednak nieco tę sytuację. Plantacje jednak są mocno zróżnicowane. Niektóre plantacje są bardzo ładne, inne bardzo słabe. Te słabe stanowią około 10% areału obsianego, natomiast pozostałe plantacje oceniane są jako dobre i średnie z przewagą dobrych. O kondycji plantacji i plonach decydować będzie dalszy przebieg pogody w sierpniu i wrześniu. Pierwsze próby dekadowe robione 10 sierpnia pokazują, że powinniśmy zrealizować zakładane plany produkcyjne - komentuje Zdzisław Salus.

CZYTAJ TAKŻE: Zdzisław Salus, p.o. prezesa KSC o planach stworzenia holdingu spożywczego i inwestycjach (wywiad)

Źródło: PM, portalspozywczy.pl


Źródło:
...
 
-Produkcja czekolady i wyrobów wzrosła w ciągu siedmiu miesięcy 2018 r.
-Polacy to amatorzy słodyczy. Najchętniej wybieramy czekoladę
-Krajowa Spółka Cukrowa uruchomiła nowy magazyn. Inwestycja pochłonęła 11,5 mln zł
-Produkcja czekolady i wyrobów wzrosła po pięciu miesiącach 2018 r.
-Polacy spożywają zdecydowanie za dużo cukru
-ZPBC przy Suedzucker: nie satysfakcjonują nas ceny za buraki
-IERiGŻ - analiza rynku cukru
-Ruch na rynku gumy do żucia dopiero się zaczyna
-Produkcja wódki w kwietniu i po czterech miesiącach 2018 r. wzrosła
-Rada Nadzorcza Krajowej Spółki Cukrowej odwołała członka zarządu
-W pszczelarstwie będzie rosło zainteresowanie produktami regionalnymi
-Ceny cukru zjechały do poziomów nienotowanych od lat
-IERiGŻ: Na krajowym rynku spadają ceny cukru
-Rok 2017 utrzymał tendencję spożycia miodów
-Europejska awantura o to, co zabija pszczoły
-M Food: rynek miodu i nietypowe zachowanie cen miodu
-Raport IERiGŻ: konieczny będzie duży eksport cukru w 2018 r.
-IERiGŻ: Na krajowym rynku spadają ceny cukru
-Rosja: Oczekiwany rekord produkcji i eksportu cukru
-IERiGŻ: konieczny będzie duży eksport cukru w 2018 r.
-Światowe trendy w cukiernictwie zyskują popularność w Polsce
-Raport IERiGŻ dot. rynku cukru
-ZPC Box: Wysokie ceny jajek spędzają sen z powiek producentom żywności
-Deregulacja rynku cukru to szansa na poprawę rentowności producentów słodyczy i napojów?

 
- Komentarze i analizy

 
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | do góry | strona główna | administrator | 

   
 
 
E-mail: biuro@netb.pl,   Telefon: +48 12 687-55-00,  Faks: +48 12 395-32-76; +48 12 687-55-01.
 
  NetBrokers Sp. z o.o. dokładając wszelkich starań, aby informacje zamieszczone na poniższych stronach były kompletne i zgodne z prawdą, nie jest jednak w stanie zagwarantować ich poprawnosci i nie ponosi żadnej odpowiedzialnosci za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.