Internetowa Giełda Towarowa NetBrokers jest największą w Polsce platformą skierowaną do firm działających na rynku rolno-spożywczym.  
 
 
wersja polska
wersja angielska
wersja rosyjska
 
Tabela ofert
 Kod firmy:
 ID:
 Hasło:
Wejście Rejestracja
   
 
  | O firmie | Cennik | Reklama | Informacje prasowe | Instrukcja obsługi | Kontakt | Charakterystyka Tabeli Ofert |
 
   
 
Miejsce na Twoją
reklamę
Miejsce na Twoją
reklamę
 
 
      Wyświetlanie wyników: 10 25 50 wszystkie                waluty online: [Bankier.pl]
 
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | na dół | strona główna | administrator |     
 
 
Unia Europejska
  Wspólna Polityka Rolna
- Informacje ogólne
- Dopłaty bezpośrednie
- WPR na lata 2014-2020
- Płatności bezpośrednie

-

Handel zagraniczny
- Portal UE
   
Rynki towarowe
  Mięso
- Notowania
- Notowania rynków zagranicznych
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW: [ wieprzowina, wolowina, drób, baranina ]
  Zboże
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Pasze
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Owoce i warzywa
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Mleko
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Cukier
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Prognozy
- Ogólne,    Mięso
- Zboże,      Mleko
  Wykresy cen towarów
- Wykresy z tabeli NetBrokers
   
Wokół rynków
- Środki ochrony roślin [10]
- Pasze i dodatki [37]
- Przyprawy i osłonki [19]
- Maszyny i urządzenia [27]
- Usługi transportowe [74]
- Wędliny [14]
- Magazyny, chłodnie, itp. [44]
   
 
Rynek Mięsa

Komentarze i analizy

Data zamieszczenie: 2018-12-17
Obalanie mitów na temat gęsiny zaowocowało wzrostem jej spożycia

- Polacy sięgają po gęsinę coraz częściej. Obecne statystyki pokazują, że w naszym kraju produkuje się 8 mln sztuk gęsi – to około 45 ton. Nadal prawie 90 proc. opuszcza granice Polski. Jednak statystyczny Polak zjada już 330 gramów gęsiny rocznie. Wielu powie, to mało. Jednak 15 lat temu zjadaliśmy jej około 17 gramów - mówi Krystyna Ziejewska, prezes Iławskiego Stowarzyszenia Producentów Gęsi.

Gęś znana od wieków, traktowana była jako ptak wieloużytkowy – dawała jaja, mięso i cenny tłuszcz. Zyskała uznanie we Francji, Austrii, czy Niemczech będąc tam daniem obecnym w tradycji kulinarnej. I Polacy sięgają po gęsinę coraz częściej. Obecne statystyki pokazują, że w naszym kraju produkuje się 8 mln sztuk gęsi – to około 45 ton. Nadal prawie 90% opuszcza granice Polski. Jednak statystyczny Polak zjada już 330 gramów gęsiny rocznie. Wielu powie, to mało. Jednak 15 lat temu zjadaliśmy jej około 17 gramów.

- To efekt wielu lat obalania mitów na temat gęsiny, dzięki wsparciu autorytetów naukowych, kulinarnych pokazywania, że jest to mięso zdrowe, proste w przyrządzeniu i to nie tylko na wyjątkowe okazje, ale w codziennym rodzinnym menu. Poprzez działania promocyjne staramy się dotrzeć do grup naszych docelowych odbiorców – restauratorów, szefów kuchni, gospodyń domowych. Proponujemy warsztaty, program kulinarny tak, aby osoby decydujące o menu w restauracjach, czy domach samodzielnie przygotowały dania z gęsiny, spróbowały i się do niej przekonały - mówi Krystyna Ziejewska.

Prezes Iławskiego Stowarzyszenia Producentów Gęsi przekonuje, że dania z gęsiny doskonale sprawdzają się w restauracyjnym menu.

- Jak podsumowała podczas przywoływanej konferencji właścicielka jednej z restauracji należącej do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur, Powiśla, od kiedy wprowadziła do karty potrawy z gęsiny zdarzyło się, że w jednym miesiącu sprzedaż tego mięsa sięgnęła 100 kg. Oprócz tego, że gęsina to wyjątkowy smak, to także świetna propozycja dla każdego, kto szuka produktów bio, eko. Hodowla gęsi jest bardzo tradycyjna. Prawie cały czas przebywa ona na podwórku, żywiąc się zielonką i owsem - dodaje Ziejewska.

Źródło: informacja prasowa


Źródło:
...
 

 NASI PARTNERZY

-Ekspert: W branży drobiarskiej jest dużo do zrobienia pod względem kosztów
-Credit Agricole: Rynek jaj pod presją zwiększonej produkcji
-Gobarto 500: Otwarcie budynku inwentarskiego w Wielkopolsce
-Credit Agricole: Wzrost cen drobiu utrzyma się
-Dlaczego białe jaja są mniej popularne?
-Jak kształtować wizerunek mięsa w erze postprawdy?
-Produkcja drobiu na świecie rośnie wolniej niż zakładano
-Konsumpcja mięsa w Szwecji wciąż spada
-Szynka szwarcwaldzka, ser koryciński i kiełbasa lisiecka pod lupą Inspekcji Handlowej
-Ekspert: W polskim drobiarstwie pojawia się coraz więcej nowych inwestorów zagranicznych
-UE porozumie się z Ukrainą w sprawie bezcłowego importu drobiu?
-Wieprzowina cały czas tanieje
-Chiny: ASF zbliża się do granicy z Rosją
-Prezes PSPR: Certyfikaty są dużym obciążeniem dla branży rybnej, a ich efekty są mizerne
-Chińczycy zamieniają wieprzowinę na drób w obawie przed ASF
-74 ogniska ASF w Chinach
-Gobarto ze wzrostem wyników finansowych po trzech kwartach 2018 r.
-Chińczycy nie będą rozmawiać z rozdrobnionymi polskimi firmami, bo to tylko dla nich kłopot
-Dlaczego Polacy najchętniej sięgają po mięso z kurczaka? (badanie)
-Nowy prezes Gobarto: Chcemy eksportować wieprzowinę do USA od 2020 roku (wywiad)
-Polska wołowina obiera kierunek na zrównoważony rozwój
-Hongkong zaskakującym liderem importu polskiej gęsiny
-Polscy producenci jaj boją się konkurencji z Ukrainy
-Rosyjskie drobiarstwo ma kolejny problem

 
- Komentarze i analizy

 
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | do góry | strona główna | administrator | 

   
 
 
E-mail: biuro@netb.pl,   Telefon: +48 12 687-55-00,  Faks: +48 12 395-32-76; +48 12 687-55-01.
 
  NetBrokers Sp. z o.o. dokładając wszelkich starań, aby informacje zamieszczone na poniższych stronach były kompletne i zgodne z prawdą, nie jest jednak w stanie zagwarantować ich poprawnosci i nie ponosi żadnej odpowiedzialnosci za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.