Internetowa Giełda Towarowa NetBrokers jest największą w Polsce platformą skierowaną do firm działających na rynku rolno-spożywczym.  
 
 
wersja polska
wersja angielska
wersja rosyjska
 
Tabela ofert
 Kod firmy:
 ID:
 Hasło:
Wejście Rejestracja
   
 
  | O firmie | Cennik | Reklama | Informacje prasowe | Instrukcja obsługi | Kontakt | Charakterystyka Tabeli Ofert |
 
   
 
Miejsce na Twoją
reklamę
Miejsce na Twoją
reklamę
 
 
      Wyświetlanie wyników: 10 25 50 wszystkie                waluty online: [Bankier.pl]
 
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | na dół | strona główna | administrator |     
 
 
Unia Europejska
  Wspólna Polityka Rolna
- Informacje ogólne
- Dopłaty bezpośrednie
- WPR na lata 2014-2020
- Płatności bezpośrednie

-

Handel zagraniczny
- Portal UE
   
Rynki towarowe
  Mięso
- Notowania
- Notowania rynków zagranicznych
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW: [ wieprzowina, wolowina, drób, baranina ]
  Zboże
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Pasze
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Owoce i warzywa
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Mleko
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Cukier
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Prognozy
- Ogólne,    Mięso
- Zboże,      Mleko
  Wykresy cen towarów
- Wykresy z tabeli NetBrokers
   
Wokół rynków
- Środki ochrony roślin [10]
- Pasze i dodatki [37]
- Przyprawy i osłonki [19]
- Maszyny i urządzenia [27]
- Usługi transportowe [74]
- Wędliny [14]
- Magazyny, chłodnie, itp. [44]
   
 
Rynek Mięsa

Komentarze i analizy

Data zamieszczenie: 2019-05-22
EEC 2019: Aktywiści mogą zmusić banki, by nie finansowały branży mięsnej

- Już dziś duże korporacje bankowe nie finansują inwestycji związanych z węglem. Być może na skutek decyzji finansowych lub wymuszonych przez aktywistów za chwilę nie będą finansować także produkcji mięsa. Rola aktywistów w Polsce nie jest jeszcze zbyt istotna, ale na Zachodzie potrafią oni już dokonywać poważnych zmian w politykach biznesowych dużych, globalnych koncernów - mówił Artur Marszałkiewicz, partner zarządzający, Corporate Finance, CRIDO w trakcie debaty „Wielkie przyspieszenie. Przyszłość rynku spożywczego” podczas Europejskiego Kongresu Gospodarczego 2019.

W rozpoczynającej debatę prezentacji Artur Marszałkiewicz przekonywał, że choć na polskim rynku żywności dominuje konserwatyzm, już wkrótce może się to zmienić.

- Mamy trend na ekologię, młodsze pokolenie nie gotuje, kupuje mniej i zgodnie z zasadą "im mniej, tym lepiej". Liczy się jakość. Polski rynek żywności ekologicznej jest wciąż niewielki, ale będzie rósł. Będziemy jeść mniej mięsa, choć dzisiejsze poziomy spożycia są wysokie. Wszystko, co jemy powinno mieć coraz niższy wpływ na środowisko, jeśli opakowanie to najlepiej biodegradowalne, zwłaszcza, że na horyzoncie szykuje się zakaz wykorzystywania butelek PET - dodał.

W pierwszej części dyskusji przedstawiciel firmy CRIDO powtórzył swoje tezy, mimo że inni prelegenci wskazywali, że polski rynek żywności jest mocno tradycyjny i zmienia się bardzo powoli.

- Oczywiście, czasami patrzymy z perspektywy Wilanowa, gdzie wszyscy czytają etykiety i zastanawiają się czy produkt jest "fair trade". Natomiast w całej Polsce decydującą rolę zaczyna odgrywać pokolenie 25-30 latków, które nie jest przywiązane do tradycyjnych marek i sposobów dystrybucji. To na pewno wymusi zmiany w tradycyjnym prowadzeniu biznesu i produkcji. Uważam, że te zmiany będą szybsze, a w dodatku mogą się pojawić nowe czynniki, o których dzisiaj nawet nie myślimy. Być może w przyszłości okaże się, że część produkcji spożywczej będzie miała kłopoty z pozyskaniem finansowania. Już dziś duże korporacje bankowe nie finansują inwestycji związanych z węglem. Być może na skutek decyzji finansowych lub wymuszonych przez aktywistów za chwilę nie będą finansować produkcji mięsa. Trudno to przewidzieć, ale na pewno przyszłość będzie się zmieniać bardziej niż nam się wydaje - dodał.

W drugiej części dyskusji prelegenci rozmawiali na temat plastiku oraz tego czy polski konsument jest gotowy płacić więcej za opakowania wykonane z alternatywnych surowców.

W ocenie Marszałkiewicza producenci muszą pogodzić kwestie wizualne - aby opakowanie przyciągało wzrok - z wymaganiami ekologicznymi.
- Wraz ze wzrostem zamożności osób młodszych kwestie ekologiczne będą miały coraz większe znaczenie, a CSR będzie coraz mocniej akcentowany w raportach spółek publicznych. Duzi inwestorzy instytucjonalni z krajów anglosaskich czy skandynawskich będą wymuszali inną politykę związaną z ekologią. Podobnie instytucje finansujące będą zmuszały producentów żywności do tego żeby prowadzić bardziej odpowiedzialną ekologicznie politykę ekologicznie. Rola aktywistów w Polsce nie jest jeszcze zbyt istotna, ale na Zachodzie potrafią oni już dokonywać poważnych zmian w politykach biznesowych dużych, globalnych koncernów i pewnie nasz biznes też będzie musiał się z tym zmierzyć - dodał.

W trzeciej części debaty rozmawialiśmy na temat start-upów i ich roli na rynku żywności w Polsce.

- Start-upy muszą się wpisywać w trendy i spełniać oczekiwania nowych konsumentów. Przykład to segment piw kraftowych, który w USA ma już 20 proc. udziałów w rynku. Ostatnio dwa największe kraftowe browary w USA połączyły się w transakcji wartej 300 mln dolarów. W Polsce też mamy już tysiące małych browarów, praktycznie w każdej miejscowości czy przy restauracjach, które oferują inną jakość, ale i inną cenę oraz docierają do klientów przez social media. Być może dziś jest to 1-2 proc. rynku, ale może za 5-10 lat będzie to 20 proc., a duże korporacje będą połykać te browary, które staną się dla nich realną konkurencją - podsumował.

Źródło: Adam Tubilewicz, Portalspozywczy.pl


Źródło:
...
 

 NASI PARTNERZY

-NIK o walce z grypą ptaków: Nieprawidłowości usprawiedliwione skalą zagrożenia
-Piotr Kulikowski na EEC 2019: Trzeba walczyć o chiński rynek
-MRiRW rozważa zmiany w przepisach dotyczących uboju zwierząt na własny użytek
-UPEMI organizuje spotkanie branżowe na temat największych wyzwań stojących przed branżą mięsną
-Chiny: Problemy z ASF zwiększą spożycie drobiu
-Tuńczyk coraz popularniejszy w Polsce
-Belgia: Wykryto 26 ognisk grypy ptaków na fermach drobiu
-Weterynarze: Embargo USA na polską wieprzowinę może przynieść efekt domina
-Eksport polskiego drobiu do RPA zagrożony?
-Czy krowy niszczą klimat? Branża mięsna podważa raport FAO
-Kubańczycy chcą skontrolować polskie zakłady przetwórstwa rybnego
-Świadomość konsumentów na temat jaj i mięsa rośnie. Podobnie będzie z rybami?
-Amerykanie rozważają wstrzymanie importu wieprzowiny z Polski
-Co jest największym utrudnieniem dla firm w wycofaniu jaj z chowu klatkowego? (raport)
-Branża apeluje: Nie wyrzucajmy jaj po przekroczeniu daty minimalnej trwałości
-Niemcy: Rzeźnia przerabiała na mięso chore i padłe krowy
-Polacy eksportują jaja na potęgę. Konkurencją są tańsze produkty z Ukrainy
-Ukraińska firma drobiarska obchodzi standardy importowe UE
-Komisja Europejska planuje zmiany w przemieszczaniu świń ze stref ASF
-Ekspert: Czasy taniego śledzia już się skończyły
-Chiny otwierają rynek dla drobiu z Francji
-Farmio: Ukraina nie zastąpi Polski w eksporcie drobiu do UE
-Prezes UPEMI: Dzięki ubojowi rytualnemu odzyskujemy rynki krajów trzecich
-Chiny chcą kupić rekordową ilość wieprzowiny z USA

 
- Komentarze i analizy

 
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | do góry | strona główna | administrator | 

   
 
 
E-mail: biuro@netb.pl,   Telefon: +48 12 687-55-00,  Faks: +48 12 395-32-76; +48 12 687-55-01.
 
  NetBrokers Sp. z o.o. dokładając wszelkich starań, aby informacje zamieszczone na poniższych stronach były kompletne i zgodne z prawdą, nie jest jednak w stanie zagwarantować ich poprawnosci i nie ponosi żadnej odpowiedzialnosci za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.