Internetowa Giełda Towarowa NetBrokers jest największą w Polsce platformą skierowaną do firm działających na rynku rolno-spożywczym.  
 
 
wersja polska
wersja angielska
wersja rosyjska
 
Tabela ofert
 Kod firmy:
 ID:
 Hasło:
Wejście Rejestracja
   
 
  | O firmie | Cennik | Reklama | Informacje prasowe | Instrukcja obsługi | Kontakt | Charakterystyka Tabeli Ofert |
 
   
 
Miejsce na Twoją
reklamę
Miejsce na Twoją
reklamę
 
 
      Wyświetlanie wyników: 10 25 50 wszystkie                waluty online: [Bankier.pl]
 
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | na dół | strona główna | administrator |     
 
 
Unia Europejska
  Wspólna Polityka Rolna
- Informacje ogólne
- Dopłaty bezpośrednie
- WPR na lata 2014-2020
- Płatności bezpośrednie

-

Handel zagraniczny
- Portal UE
   
Rynki towarowe
  Mięso
- Notowania
- Notowania rynków zagranicznych
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW: [ wieprzowina, wolowina, drób, baranina ]
  Zboże
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Pasze
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Owoce i warzywa
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Mleko
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Cukier
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Prognozy
- Ogólne,    Mięso
- Zboże,      Mleko
  Wykresy cen towarów
- Wykresy z tabeli NetBrokers
   
Wokół rynków
- Środki ochrony roślin [10]
- Pasze i dodatki [37]
- Przyprawy i osłonki [19]
- Maszyny i urządzenia [27]
- Usługi transportowe [74]
- Wędliny [14]
- Magazyny, chłodnie, itp. [44]
   
 
Rynek Mięsa

Komentarze i analizy

Data zamieszczenie: 2018-06-15
IERiGŻ: Ceny ryb rosną, ale wolniej niż innych grup żywności

W okresie styczeń-kwiecień 2018 r. ceny detaliczne ryb, owoców morza oraz ich przetworów były o 1,2 proc. Produkty rybne były w okresie styczeń-kwiecień 2018 r. grupą żywności o relatywnie niewielkiej dynamice wzrostu cen. Żywność i napoje bezalkoholowe podrożały bowiem przeciętnie w tym czasie o 4 proc., w tym mięso i przetwory o 3,7 proc., a nabiał i jaja o 8,7 proc. - informuje Krzysztof Hryszko z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Hryszko wskazuje, że w okresie styczeń-kwiecień 2018 r. połowy ryb na Bałtyku wyniosły 86,1 tys. t i były o 14,5% większe niż w analogicznym okresie roku poprzedniego. Zwiększono przede wszystkim wyładunki śledzi (o 66,0% do 19,7 tys. t) oraz storni (o 15,1% do 8,2 tys. t). Połowy szprotów wzrosły o 3,5% do 54,5 tys. t, a dorszy zmniejszyły się o 14,9% do 2,0 tys. t. Bardzo dobre wyniki odnotowano
w połowach ryb liczonych w sztukach – troci i łososi. Połowy troci zwiększyły się w analizowanym okresie o 25,0% do 38,0 tys. szt., a łososi o 41,1% do 3,5 tys. szt.

W okresie styczeń-kwiecień 2018 r. łączna produkcja średnich i dużych przetwórni rybnych wyniosła 164,6 tys. t i była o 9,7% większa niż w analogicznym okresie 2017 r. Zwiększyła się przede wszystkim produkcja ryb mrożonych (o 55,1 do 15,6 tys. t), świeżych lub chłodzonych filetów (o 12,9% do 20,8 tys. t), marynat (o 11,1% do 29,9 tys. t) oraz konserw (o 8,1% do 24,8 tys. t). Produkcja ryb wędzonych obniżyła się o 1,3% do 24,1 tys. t, w tym wędzonych łososi wzrosła o 1,9% do 17,8 tys. t.

Znaczący spadek produkcji odnotowano natomiast w asortymencie mrożonych filetów z ryb morskich (o 13,1% do 10,7 tys. t) oraz ryb solonych (o 11,2% do 3,0 tys. t). Spośród produktów wysokoprzetworzonych (konserw, prezerw, marynat oraz innych przetworów) największy wzrost produkcji wystąpił w przypadku przetworzonych łososi (o 76,7% do 5,1 tys. t) oraz szprotów i sardynek (o 31,7% do 6,6 tys. t).

W I kwartale 2018 r., spośród podstawowych grup produktów (brak danych o wywozie burtowym uniemożliwia pełną analizę eksportu), zwiększono eksport przetworów i konserw z ryb (o 5,4% do 38,1 tys. t), przy podobnym jak rok wcześniej wywozie ryb wędzonych (14,3 tys. t) i 1,7% spadku sprzedaży filetów i mięsa z ryb (23,2 tys. t). Wartość eksportu tych trzech grup produktów wyniosła 2,05 mld zł i była o 6,1% wyższa niż przed rokiem.

Przetwory ze śledzi eksportowano średnio po 11,27 zł/ kg (spadek o 6,0%), wędzone łososie po 57,83 zł/kg (spadek o 10,6%), a mrożone filety z dorszy po 23,85 zł/kg (wzrost o 7,2%). Import ryb i owoców morza wyniósł w I kwartale 2018 r. 162,3 tys. t (liczony w masie produktów) o wartości 2,21 mld zł i był odpowiednio o 8,8% większy i o 3,0% niższy niż w analogicznym okresie roku poprzedniego.
Przywóz filetów i mięsa z ryb zwiększono o 14,9% do 58,9 tys. t, ryb mrożonych o 10,4% do 35,5
tys. t, a ryb świeżych i chłodzonych o 6,3% do 45,3 tys. t. W ujęciu gatunkowym zdecydowanie więcej niż przed rokiem sprowadzono śledzi (o 27,5% do 30,4 tys. ton), makreli (o 21,6% do 19,1 tys. t) oraz łososi (o 7,6% do 38,6 tys. t). Import mintajów zwiększono o 3,5% do 12,3 tys. t, a dorszy o 1,0% do 17,2 tys. t. Średnia cena transakcyjna filetów ze śledzi była niższa niż przed rokiem o 39,2% (5,02 zł/kg), świeżych łososi o 15,6% (25,57 zł/kg), mrożonych filetów z mintajów o 14,6% (7,74 zł/kg),
a mrożonych makrel o 2,4% (5,34 zł/kg). Spośród głównych gatunków wyższe ceny notowano tylko w przypadku świeżych dorszy (o 11,5% do 13,59 zł/kg).

IERiGŻ wskazuje, że w okresie styczeń-kwiecień 2018 r. ceny detaliczne ryb, owoców morza oraz ich przetworów były o 1,2% wyższe niż w analogicznym okresie roku poprzedniego, natomiast w relacji kwiecień br. do kwietnia ub.r. wzrost cen wyniósł 1,3%. Produkty rybne były w okresie styczeń-kwiecień 2018 r. grupą żywności o relatywnie niewielkiej dynamice wzrostu cen. Żywność i napoje
bezalkoholowe podrożały bowiem przeciętnie w tym czasie o 4,0%, w tym mięso i przetwory o 3,7%, a nabiał i jaja o 8,7%.

Spośród produktów substytucyjnych ryby potaniały zarówno względem wieprzowiny, której ceny wzrosły o 2,0%, jak i mięsa drobiowego (wzrost cen o 5,2%) oraz wołowiny i cielęciny (wzrost o 3,4%).
Wyższe od wzrostu cen detalicznych ryb i ich przetworów było także tempo wzrostu cen wędlin, które podrożały przeciętnie o 4,2%. Spośród produktów rybnych w okresie styczeń-kwiecień 2018 r., w porównaniu z analogicznym okresem roku poprzedniego, najbardziej podrożały mrożone
owoce morza (o 2,0%), ryby mrożone (o 1,9%) oraz grupa pozostałych przetworów z ryb i owoców morza (o 1,5%).

Tempo wzrostu cen ryb świeżych i chłodzonych wyniosło 0,8%, a ryb i owoców morza suszonych,
solonych i wędzonych 0,5%. Znacznie tańsze niż przed rokiem były świeże i chłodzone owoce morza (o 2,4%). W 2017 r. przeciętne wydatki gospodarstw domowych na zakup ryb i owoców morza wyniosły 108,84 zł/osobę i były o 0,3% wyższe niż rok wcześniej. W największym stopniu zwiększyły się wydatki na mrożone owoce morza (o 71,4% do 1,44 zł/osobę rocznie) oraz grupę pozostałych przetworów i konserw z ryb (o 10,3% do 37,20 zł/osobę). Wydatki na ryby i owoce morza suszone, wędzone i solone ograniczono o 8,9%, a na ryby świeże i chłodzone o 6,3%. Na każdą z tych grup produktów wydatkowano w 2017 r. średnio po 23,28 zł/osobę. Gospodarstwa domowe, podobnie jak rok wcześniej, na zakup ryb mrożonych przeznaczały 22,92 zł/osobę.

Źródło: IERiGŻ


Źródło:
...
 

 NASI PARTNERZY

-IERiGŻ: Opłacalność produkcji indyczej zbliża się do progu rentowności chowu
-IERiGŻ: Sytuacja na rynku jaj konsumpcyjnych stabilizuje się
-Chiny wprowadzają cła na drób z Brazylii
-Stowarzyszenie Otwarte Klatki o nieprawidłowościach na fermie drobiu. Branża: Podobne patologie nie są normą
-Rosnąca liczba kur w przydomowych hodowlach reakcją na wzrost cen jaj?
-Branża drobiarska to jeden z działów gospodarki, w których Polska odniosła największy sukces
-Zmian nie będzie
-USA chcą wykorzystać kłopoty Brazylijczyków i eksportować drób do Chin
-BGŻ BNP Paribas: Przetwórstwo drobiu wciąż się rozwija
-Ceny mięsa kurcząt w Rosji spadają. Wzrost produkcji przekracza wzrost popytu
-Masarnie i restauracje doceniają mięso ze świń rasy puławskiej
-Ceny łososia norweskiego biją kolejne rekordy
-Brexit napędza wzrost inwestycji drobiarskich w Walii
-Rosjanie chcą eksportować swoje jaja do Unii Europejskiej
-Japończycy rozpoczynają import drobiu z Turcji
-Przez ostatnie 2 lata jajka mocno zdrożały. To nie koniec wzrostu cen
-Nowe ogniska ASF u świń na Lubelszczyźnie
-Kolejne firmy rezygnują z jaj klatkowych
-Prezes ZM Olewnik na EEC 2018: Skończyła się era, w której produkt sprzedawał się sam
-Producenci majonezu rezygnują z jaj z chowu klatkowego
-Spożycie jaj w Polsce jedno z najniższych na świecie
-IERiGZ: W 2017 r. w Polsce spożycie łososia spadło o 25 proc.
-Gobarto opublikowało wyniki finansowe za I kwartał 2018
-Ponad 30 nowych przypadków ASF

 
- Komentarze i analizy

 
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | do góry | strona główna | administrator | 

   
 
 
E-mail: biuro@netb.pl,   Telefon: +48 12 687-55-00,  Faks: +48 12 395-32-76; +48 12 687-55-01.
 
  NetBrokers Sp. z o.o. dokładając wszelkich starań, aby informacje zamieszczone na poniższych stronach były kompletne i zgodne z prawdą, nie jest jednak w stanie zagwarantować ich poprawnosci i nie ponosi żadnej odpowiedzialnosci za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.