Internetowa Giełda Towarowa NetBrokers jest największą w Polsce platformą skierowaną do firm działających na rynku rolno-spożywczym.  
 
 
wersja polska
wersja angielska
wersja rosyjska
 
Tabela ofert
 Kod firmy:
 ID:
 Hasło:
Wejście Rejestracja
   
 
  | O firmie | Cennik | Reklama | Informacje prasowe | Instrukcja obsługi | Kontakt | Charakterystyka Tabeli Ofert |
 
   
 
Miejsce na Twoją
reklamę
Miejsce na Twoją
reklamę
 
 
      Wyświetlanie wyników: 10 25 50 wszystkie                waluty online: [Bankier.pl]
 
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | na dół | strona główna | administrator |     
 
 
Unia Europejska
  Wspólna Polityka Rolna
- Informacje ogólne
- Dopłaty bezpośrednie
- WPR na lata 2014-2020
- Płatności bezpośrednie

-

Handel zagraniczny
- Portal UE
   
Rynki towarowe
  Mięso
- Notowania
- Notowania rynków zagranicznych
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW: [ wieprzowina, wolowina, drób, baranina ]
  Zboże
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Pasze
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Owoce i warzywa
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Mleko
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Cukier
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Prognozy
- Ogólne,    Mięso
- Zboże,      Mleko
  Wykresy cen towarów
- Wykresy z tabeli NetBrokers
   
Wokół rynków
- Środki ochrony roślin [10]
- Pasze i dodatki [37]
- Przyprawy i osłonki [19]
- Maszyny i urządzenia [27]
- Usługi transportowe [74]
- Wędliny [14]
- Magazyny, chłodnie, itp. [44]
   
 
 
Komentarze i analizy - Rynek mięsa
www.netb.pl
2018-12-03
Prezes PSPR: Certyfikaty są dużym obciążeniem dla branży rybnej, a ich efekty są mizerne

- Obecnie przetwórcy mają w zakładzie często po kilkanaście certyfikatów. To nas drogo kosztuje, a efekty są mizerne. Zaznaczam, że jako branża nie jesteśmy przeciwnikiem certyfikatów. Tyle, że są one teoretycznie dobrowolne, ale jest to dobrowolny przymus. Sieci wymuszają na nas jego stosowanie, podczas gdy całkowitym kosztem obciążone są przetwórnie albo konsument - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Jerzy Safader, prezes Polskiego Stowarzyszenia Przetwórców Ryb.

Jerzy Safader zadeklarował, że kwestia uporządkowania zasad certyfikacji zostanie poruszona w 2019 roku na forum Stowarzyszenia Przetwórców Rybnych Unii Europejskiej (AIPCE/CEP).

- Jest to nasza, polska inicjatywa. Obecnie przetwórcy mają w zakładzie często po kilkanaście certyfikatów. To nas drogo kosztuje, a efekty są mizerne. Zaznaczam, że jako branża nie jesteśmy przeciwnikiem certyfikatów. Popatrzmy na MSC. Certyfikat ten jest teoretycznie dobrowolny, ale jest to dobrowolny przymus. Sieci wymuszają na nas jego stosowanie, podczas gdy całym kosztem obciążone są przetwórnie i albo konsument - dodał.

W ocenie prezesa PSPR przetwórcom trudno jednak obciążać kosztem certyfikatu klienta końcowego.

- Ceny pójdą w górę, a sieci i tak swoje muszą zarobić, najwyżej będzie ryba droższa. Uważam, że MSC poszło na wygodnictwo. Zadaniem tej organizacji jest dbanie o zrównoważone rybołówstwo. Tylko jaki wpływ ma na to przetwórca? Zrównoważone połowy można zabezpieczać jedynie kontrolując sto procent wyładunku w portach. Na świecie są służby na szczeblu krajowym, a w Polsce Inspekcja Rybołówstwa Morskiego, która ma obowiązek kontrolować ładunki i to powinno wystarczyć - uważa.

Jerzy Safader nie ukrywa, że utrzymanie certyfikatów jest dużym kosztem dla polskiej branży.

- Walczymy o to żeby to się nie odbywało naszym kosztem. Średni poziom rentowności w przetwórstwie rybnym w Polsce to 3 proc. Tymczasem MSC zabiera od 10 do 25 proc. zysku brutto przetwórni. W sytuacji kiedy sprzedajemy produkty za 12 mld zł, ok. 60 mln zł rocznie idzie na MSC. My tego nie wytrzymamy. To dobry biznes dla tych, którzy te certyfikaty promują - mówi.

Co zamierza w tej sprawie zrobić PSPR?

- Rozmawialiśmy o tym niedawno w Rzymie na forum AIPCE/CEP i mamy pełne poparcie zarządu. Po zebraniu podchodzili do mnie przedstawiciele branż z Hiszpanii, Portugalii, Francji gdzie jest ten sam problem. Obecnie przygotowujemy materiały i w marcu będziemy już bardziej szczegółowo rozmawiać na ten temat na kolejnym zebraniu organizacji. Zostaliśmy zaproszeni na spotkanie w Dyrekcji Generalnej ds. Gospodarki Morskiej i Rybołówstwa. Jeden z urzędników Dyrekcji podczas konferencji miał wystąpienie, w którym zauważył, że także sama Komisja zauważa, że certyfikatów jest coraz więcej, są coraz droższe, a ich efekty są mizerne - dodał Safader.

Źródło: AT/portalspozywczy.pl

 
 
 
NetBrokers
-Ekspert: W branży drobiarskiej jest dużo do zrobienia pod względem kosztów
-Credit Agricole: Rynek jaj pod presją zwiększonej produkcji
-Gobarto 500: Otwarcie budynku inwentarskiego w Wielkopolsce
-Credit Agricole: Wzrost cen drobiu utrzyma się
-Dlaczego białe jaja są mniej popularne?
-Jak kształtować wizerunek mięsa w erze postprawdy?
-Produkcja drobiu na świecie rośnie wolniej niż zakładano
-Konsumpcja mięsa w Szwecji wciąż spada
-Szynka szwarcwaldzka, ser koryciński i kiełbasa lisiecka pod lupą Inspekcji Handlowej
-Ekspert: W polskim drobiarstwie pojawia się coraz więcej nowych inwestorów zagranicznych
-UE porozumie się z Ukrainą w sprawie bezcłowego importu drobiu?
-Wieprzowina cały czas tanieje
-Chiny: ASF zbliża się do granicy z Rosją
-Prezes PSPR: Certyfikaty są dużym obciążeniem dla branży rybnej, a ich efekty są mizerne


 
Archiwum
- Grudzień 2018
 
Archiwum roczne
2007
I II III IV
V VI VII VIII
IX X XI XII
2006
I II III IV
V VI VII VIII
IX X XI XII
2005
I II III IV
V VI VII VIII
IX X XI XII
2004
I IX X XI
XII - - -
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | do góry | strona główna | administrator | 

   
 
 
E-mail: biuro@netb.pl,   Telefon: +48 12 687-55-00,  Faks: +48 12 395-32-76; +48 12 687-55-01.
 
  NetBrokers Sp. z o.o. dokładając wszelkich starań, aby informacje zamieszczone na poniższych stronach były kompletne i zgodne z prawdą, nie jest jednak w stanie zagwarantować ich poprawnosci i nie ponosi żadnej odpowiedzialnosci za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.