Internetowa Giełda Towarowa NetBrokers jest największą w Polsce platformą skierowaną do firm działających na rynku rolno-spożywczym.  
 
 
wersja polska
wersja angielska
wersja rosyjska
 
Tabela ofert
 Kod firmy:
 ID:
 Hasło:
Wejście Rejestracja
   
 
  | O firmie | Cennik | Reklama | Informacje prasowe | Instrukcja obsługi | Kontakt | Charakterystyka Tabeli Ofert |
 
   
 
Miejsce na Twoją
reklamę
Miejsce na Twoją
reklamę
 
 
      Wyświetlanie wyników: 10 25 50 wszystkie                waluty online: [Bankier.pl]
 
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | na dół | strona główna | administrator |     
 
 
Unia Europejska
  Wspólna Polityka Rolna
- Informacje ogólne
- Dopłaty bezpośrednie
- WPR na lata 2014-2020
- Płatności bezpośrednie

-

Handel zagraniczny
- Portal UE
   
Rynki towarowe
  Mięso
- Notowania
- Notowania rynków zagranicznych
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW: [ wieprzowina, wolowina, drób, baranina ]
  Zboże
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Pasze
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Owoce i warzywa
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Mleko
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Cukier
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Prognozy
- Ogólne,    Mięso
- Zboże,      Mleko
  Wykresy cen towarów
- Wykresy z tabeli NetBrokers
   
Wokół rynków
- Środki ochrony roślin [10]
- Pasze i dodatki [37]
- Przyprawy i osłonki [19]
- Maszyny i urządzenia [27]
- Usługi transportowe [74]
- Wędliny [14]
- Magazyny, chłodnie, itp. [44]
   
 
 
Opracowania
www.tf.pl
2006-03-23
Smacznie, szybko i blisko

Rosnące dochody z prowadzenia restauracji w Polsce zachęcają właścicieli do tworzenia sieci. Niektóre mają szansę także za granicą.

Jedną z najszybciej rozwijających się sieci restauracji jest Sphinx należące do firmy Sfinks Polska. Spółka poinformowała wczoraj o przejęciu sieci 7 restauracji Chłopskie Jadło serwujących tradycyjną polską kuchnię. - Za 27 mln zł kupiliśmy część gastronomiczną - powiedział prezes Mikołajczyk podczas konferencji prasowej. Jan Kościuszko, założyciel firmy Chłopskie Jadło, będzie nadal zajmował się sprzedażą żywności. Nie może jednak korzystać z marki Chłopskie Jadło.

- Otwieramy 15 - 20 placówek rocznie - mówi prezes Piotr Mikołajczyk. Od 1995 r. powstało 79 restauracji Sphinx. W ciągu ostatnich trzech lat przychody Sfinksa rosły średnio o 45 proc. rocznie, a zysk netto zwiększał się 7,5-krotnie.

W 2006 r. Sfinks zamierza otworzyć 4 restauracje z polskim jedzeniem. Przy najbardziej ruchliwych trasach w kraju powinnypowstać bary Sphinx przystosowane dla podróżnych. Pieniądze na zakładanie kolejnych lokali pochodzić będą z emisji akcji. Wczoraj zarząd potwierdził, że spółka jeszcze w tym roku zadebiutuje na warszawskiej giełdzie.

Zarząd Sfinksa nie wyklucza rozpoczęcia działalności za granicą. Pierwsza restauracja powstanie prawdopodobnie w jednym z krajów sąsiadujących z Polską.

Działalność za granicą chce rozwijać Green Way, sieć barów wegetariańskich i sklepów ze zdrową żywnością. - Ekspansja poza nasz kraj była brana przez firmę pod uwagę od samego początku. Dlatego wybrana została angielska nazwa dla firmy z całkowicie polskim rodowodem - wyjaśnia Rafał Mitkowski, dyrektor ds. promocji w Green Way. Od czterech lat działa Green Way Bar w Wiedniu. Firma prowadzi rozmowy z zainteresowanymi prowadzeniem lokali w Niemczech, Norwegii i Indiach.

W Polsce jest 30 restauracji Green Way. Prawo do licencjiotrzymuje się po wpłaceniu 10 - 20 tys. zł oraz zobowiązaniu się do przekazywania właścicielowi 1 -4 proc. obrotu. Koszt dostosowania lokalu to dla otwierającego bar 100 - 200 tys. zł.

Rozszerzenie działalności planuje także AmRest, spółka prowadząca w Polsce restauracje KFC i Pizza Hut. Na przełomie marca i kwietnia w Warszawie powstanie pierwszy bar kanapkowy Freshpoint, a we Wrocławiu Rodeo Drive. Będzie to restauracja z grillowaną wołowiną. W tym roku AmRest otworzy kolejne punkty w największych miastach w Polsce.

W Polsce powstają także sieci działające regionalnie. Pierwszarestauracja U Babci Maliny powstała w Krakowie kilkanaście lat temu. Teraz takich restauracji jest w tym mieście kilka. - Większość naszych klientów to Polacy, którzy cenią sobie tradycyjne menu - mówi Tomasz Wąsowicz, menedżer sieci restauracji U Babci Maliny.

- Sektor gastronomiczny w Polsce jest bardzo atrakcyjny dla inwestorów, ponieważ nadal ma duże możliwości rozwoju - uważa Remigiusz Sopel, analityk Internetowego Domu Maklerskiego.

Szczególnie dużo dzieje się wśród właścicieli lokali, które podają jedzenie szybko, ale zachowują standardy wyższe niż bary szybkiej obsługi.


Źródło: Rzeczpospolita

 
 
 
Tygodnik Finansowy
-Strefa zamknięta dla rolnictwa
-Koronawirus na Antypodach
-Eksport bez zakłóceń
-ARiMR: ruszył nabór wniosków na dobrostan zwierząt
-Ogromne straty z powodu żerowania łokasia garbatka - jak z nim walczyć?
-Polacy i brytyjczycy zmapowali genom wirusa ASF
-Wiosenny wysyp programów
-Czy kolejna susza zatrzyma wzrost produkcji mleka?
-Komu rolnik może bezproblemowo sprzedać grunty rolne
-Rosja chce znacząco zwiększyć powierzchnię użytków rolnych
-Siewy zbóż jarych w pełni rozpoczęte
-Francja: W uprawie konserwującej nadal można używać glifosat
-Czy u rolnika można kupić świnię na mięso?
-Akcyza do zwrotu


 
Archiwum
- Marzec 2020
 
Archiwum roczne
2007
I II III IV
V VI VII VIII
IX X XI XII
2006
I II III IV
V VI VII VIII
IX X XI XII
2005
I II III IV
V VI VII VIII
IX X XI XII
2004
I IX X XI
XII - - -
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | do góry | strona główna | administrator | 

   
 
 
E-mail: biuro@netb.pl,   Telefon: +48 12 687-55-00,  Faks: +48 12 395-32-76; +48 12 687-55-01.
 
  NetBrokers Sp. z o.o. dokładając wszelkich starań, aby informacje zamieszczone na poniższych stronach były kompletne i zgodne z prawdą, nie jest jednak w stanie zagwarantować ich poprawnosci i nie ponosi żadnej odpowiedzialnosci za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.