Internetowa Giełda Towarowa NetBrokers jest największą w Polsce platformą skierowaną do firm działających na rynku rolno-spożywczym.  
 
 
wersja polska
wersja angielska
wersja rosyjska
 
Tabela ofert
 Kod firmy:
 ID:
 Hasło:
Wejście Rejestracja
   
 
  | O firmie | Cennik | Reklama | Informacje prasowe | Instrukcja obsługi | Kontakt | Charakterystyka Tabeli Ofert |
 
   
 
Miejsce na Twoją
reklamę
Miejsce na Twoją
reklamę
 
 
      Wyświetlanie wyników: 10 25 50 wszystkie                waluty online: [Bankier.pl]
 
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | na dół | strona główna | administrator |     
 
 
Unia Europejska
  Wspólna Polityka Rolna
- Informacje ogólne
- Dopłaty bezpośrednie
- WPR na lata 2014-2020
- Płatności bezpośrednie

-

Handel zagraniczny
- Portal UE
   
Rynki towarowe
  Mięso
- Notowania
- Notowania rynków zagranicznych
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW: [ wieprzowina, wolowina, drób, baranina ]
  Zboże
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Pasze
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Owoce i warzywa
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Mleko
- Notowania
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Cukier
- Komentarze i analizy
- Informacje MRiRW
  Prognozy
- Ogólne,    Mięso
- Zboże,      Mleko
  Wykresy cen towarów
- Wykresy z tabeli NetBrokers
   
Wokół rynków
- Środki ochrony roślin [10]
- Pasze i dodatki [37]
- Przyprawy i osłonki [19]
- Maszyny i urządzenia [27]
- Usługi transportowe [74]
- Wędliny [14]
- Magazyny, chłodnie, itp. [44]
   
 
 
Komentarze i analizy - Rynek mięsa
www.netb.pl
2019-12-09
Dziś nie musimy już rezygnować z wieprzowiny

Niedocenione mięso, uważane często za mięso trzeciej kategorii, które przeciętny konsument odbiera za średniej jakości produkt, który dodatkowo jest tłusty. Mowa o wieprzowinie, która finalnie mimo wielu zastrzeżeń, jest częstą pozycją w daniach serwowanych na polskich stołach. Tradycyjny obiad ze schabowym w dalszym ciągu zaskarbia sobie serca rodzimych konsumentów, ale także tych z różnych stron świata. Wysokiej klasy wieprzowina to źródło pełnowartościowych protein oraz dobrego smaku - czytamy w informacji prasowej Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego "Doceń Polskie"
Czy wieprzowina naprawdę jest aż tak tłusta? Nie, takie stwierdzenie jest przede wszystkim niesprawiedliwe. Warto wspomnieć, że w ciągu ostatnich dwudziestu lat znacznie uległy zmianie zasady hodowli.

- Mięso to zostało odchudzone. Co więcej, krzyżówki konkretnych ras, ścisłe przestrzeganie zasad żywienia oraz genetyczny dobór zwierząt sprawiły, że dziś nie musimy już rezygnować z wieprzowiny. Warto sięgać szczególnie po te najmniej kaloryczne części, czyli schab, polędwicę i szynkę. Jeżeli jednak dbamy do linię z pewnością powinniśmy zrezygnować z podrobów oraz boczku. Kolejna sprawa to przyrządzanie wspomnianego mięsa. Smażenie kotleta w panierce i na głębokim tłuszczu to opcja, która z pewnością nie jest zdrowym rozwiązaniem – tłumaczy Stanisław Dziewoński, właściciel Przetwórni Mięsa Stanisław Dziewoński z siedzibą w Skawinie.

Wieprzowina uboga w substancje odżywcze?

Kolejny stereotyp na temat mięsa wieprzowa to przeświadczenie, że jest ono ubogie w substancje odżywcze. Wieprzowina wcale nie odbiega jakością od innych rodzajów mięs, które szczycą się zdecydowanie lepszą reputacją. Co ciekawe, to właśnie ona najrzadziej wywołuje uczulenia pokarmowe.

- Mięso to jest uznawane za wartościowy produkt ze względu na obecność białek o wysokiej wartości biologicznej. Dopiero, jeżeli nasz posiłek uzupełnimy w tłuste dodatki mogą doprowadzić do tego, że stanie się ona ciężkostrawna. Nie warto również przypalać mięsa! - dodaje producent wieprzowiny oraz wołowiny.

To właśnie dobrej jakości wieprzowina bogata jest w witaminy z grupy B (dokładniej rzecz ujmując mowa o tiaminie, czyli witaminie B1 oraz B6), która tak istotnie wpływają na działania układu nerwowego.

- Wieprzowina posiada znacznie większą ilość witaminy B1 niż mięso drobiowe a także wołowe razem wzięte. Ponadto spożywając to mięso dostarczymy organizmowi cynk oraz witaminę E – dodaje S. Dziewoński.

Ilość cholesterolu jest porównywalna z jego zawartością w mięsie wołowym czy kurczaku, a ten ostatni jednoznacznie kojarzy się z lekką i zdrową kuchnią. Wieprzowina posiada również znaczną ilość żelaza, tak ważnego składnika, który niezbędny jest aktywnym fizycznie kobietom. Pod tym względem mięso to przewyższa wszelkiej maści drób. Co więcej, tłuszcz wieprzowy to w dużej mierze kwas oleinowy.
- Muszę dodać, iż tłuszcz zawarty w wieprzowinie zbudowany jest ogromnej w mierze z kwasów jednonienasyconych, czyli kwasu oleinowego. Ten ostatni jest głównym składnikiem...oliwy z oliwek – informuje właściciel zakładu.

Warto pamiętać, że wieprzowina wieprzowinie nierówna. Jako, że mięso to nie jest zaliczane do tych tańszych, warto postawić na produkt zdecydowanie lepszej jakości, a nieco droższy.

- Naszym odbiorcom proponujemy mięso czerwone: wieprzowe i wołowe. Rozbieramy wyłączenie najwyższej klasy polskie półtusze. Działamy z polskim produktem wspierając tym samym naszą rodzimą branżę mięsną – mówi właściciel przedsiębiorstwa ze Skawiny.

- Bardzo nam zależy, aby przyszłe pokolenia spożywały produkty tylko najlepszej jakości, jak najmniej przetworzone. W tym celu regularnie współpracujemy z placówkami szkolnymi i przedszkolami dostarczając im nasze mięso. Regularnie otrzymujemy informacje zwrotne na ten temat. Przedstawiciele placówek są zadowoleni z naszych produktów. Co więcej, są także firmy w Polsce, które bardzo cenią sobie mięso z zakładu Dziewoński – dodaje na koniec S. Dziewoński.

Pieczeń, klasyczne mielone czy kotlety schabowe to tylko namiastka dań, które możemy przygotować z wieprzowiny. Nawet w starych książkach kucharskich znajdują się przepisy, które wykorzystują nawet najmniejszy skrawek tego mięsa, w tym „piątą ćwiartkę”, czyli podroby. Warto więc pamiętać, że mięso wieprzowe nie jest aż tak straszne jak je malują. Należy poświęcić mu nieco więcej uwagi w trakcie zakupów a także podczas przygotowania. Z pewnością odwdzięczy się ono wszystkim tym co najlepsze, a mianowicie bardzo dobrym smakiem kruchego mięsa, jak i właściwościami odżywczymi.
Źródło: informacja prasowa

 
 
 
NetBrokers
-Rynek wraca do normy
-Tak Niemcy walczą z ASF
-Chiny głodne wieprzowiny
-Kolejne duże spadki cen tuczników!
-CZĘŚĆ ŻYWCA I WIEPRZOWINY Z NIEMIEC ZAPEWNE WJEDZIE DO POLSKI, POWODUJĄC PRESJĘ NA CENY NA NASZYM RYNKU
-ASF w Niemczech to trudna sytuacja także dla branży mięsnej
-Niemieckie stawki za tuczniki na razie stabilne
-ASF w Niemczech to trudna sytuacja także dla branży mięsnej
-CHINY BLOKUJĄ IMPORT WIEPRZOWINY Z NIEMIEC
-Branża: Eksport drobiu halal i koszer powstrzymywał falę zwolnień
-Popyt na wołowinę w mniejszym stopniu uzależniony od epidemii
-Producenci drobiu mogą utracić wysokomarżowe towary
-Spełnia się czarny scenariusz: ASF dotarł do Niemiec!
-Niemcy tracą odbiorców wieprzowiny


 
Archiwum
- Październik 2020
 
Archiwum roczne
2007
I II III IV
V VI VII VIII
IX X XI XII
2006
I II III IV
V VI VII VIII
IX X XI XII
2005
I II III IV
V VI VII VIII
IX X XI XII
2004
I IX X XI
XII - - -
 
 
    Dział Handlowy:  Gadu-Gadu 4997525 | wstecz | dalej | do góry | strona główna | administrator | 

   
 
 
E-mail: biuro@netb.pl,   Telefon: +48 12 687-55-00,  Faks: +48 12 395-32-76; +48 12 687-55-01.
 
  NetBrokers Sp. z o.o. dokładając wszelkich starań, aby informacje zamieszczone na poniższych stronach były kompletne i zgodne z prawdą, nie jest jednak w stanie zagwarantować ich poprawnosci i nie ponosi żadnej odpowiedzialnosci za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.